Larry Hama en Amy Chu drinken koffie en leren strips schrijven

Door Andrew Warrick

Vrijdagmiddag bij C2E2, gerenommeerde stripmakers Amy Chu (Rick & Morty: The HeRICKtics of Rick, Dejah Thoris: De tuinen van Mars) en Larry Hama (GI Joe, X-Men Unlimited) hield een masterclass over het schrijven van strips, koffie in de hand. Terwijl ze van haar Joe nipte, beloofde Chu “je zoveel mogelijk te leren in een uur”, en ze leverden.

Larry Hama en Amy Chu

“Tien jaar geleden,” zei Chu, “wist ik niets… [but] raakte geobsedeerd door het leren over het maken van strips. Ik begon te schrijven… ik volgde lessen, ik volgde schrijflessen, ik nam de redactie, ik nam kleuren, belettering, alles wat ik moest doen om mijn eerste strip te maken.” Volgens Chu was dit eerste werk, een verzameling korte verhalen, een vliegende start voor haar carrière.

“Ik moest bijna 20 jaar strips tekenen voordat iemand me er een liet schrijven”, zei Hama. “In die tijd waren alle redacteuren schrijvers, en ze wilden niet dat artiesten hun eigen dingen zouden schrijven. Want dat was in hun eigen portemonnee spugen.” Hama mocht alleen GI Joe schrijven, een gelicentieerd boek, omdat geen gevestigde schrijvers het wilden. “Als hij Barbie had aangeboden, had ik Barbie genomen, omdat ik gewoon wilde bewijzen dat ik iets kon schrijven.” GI Joe werd toen het bestverkochte stripboek van het land.

GI Joe‘s succes werd een ‘toeval’ genoemd en Hama had moeite om weer aan het schrijven te komen. Uiteindelijk kreeg hij een toen mislukte strip, die op het punt stond te worden geannuleerd, genaamd Wolverine. Binnen een jaar was het het nummer twee verkochte boek in het land. Hama herinnerde zich dat hij tegen de leidinggevenden zei: “Kijk, ik heb de nummer één en nummer twee boeken in het land – Bewijst dat niet iets?” De leidinggevenden zeiden nee. ‘Dus dit is waar je tegenaan loopt,’ zei Hama.

Beide makers schetsten hierna hun processen.

Hama trapte de boel af: “Ik begin met de meest kick-ass vechtscène die ik kan bedenken en breidt dat dan uit… Ik probeer het zo te maken dat je kunt zien wat er aan de hand is, alleen al aan de hand van de foto’s. Op die manier vermijd ik dat er vijf pagina’s met mensen in een kamer zitten die een plot uitleggen. Weet je, als mensen in mijn verhalen uitleggen, je weet wel, expositie, dan doen ze het terwijl ze elkaar in het gezicht stompen.” Hama zwoer dat hij schreef zonder een einde te kennen, om te voorkomen dat zijn verhalen voorspelbaar waren. Hij zei ook dat emotie vereist was: als er geen tranen in het spel zijn, is het ‘het bewijs dat je de emotionele bron niet aan het loodgieten bent’.

“Je doet het verkeerd als je niet elke keer huilt als je schrijft… [but] Je moet jezelf ook aan het lachen maken,’ zei Chu. “Alles wat je doet, je moet dat personage en die wereld bewonen. Omdat het… schrikbarend moeilijk is om de lezer de pagina om te slaan.”

Powerpoints maken als zakenvrouw – waar ze met een beperkt aantal bulletpoints de aandacht van mensen moest trekken – was de sleutel tot Chu’s stripsucces. ‘Ik moet het opnemen tegen een stel prozaschrijvers, die allemaal lyrisch zijn. En tegen de tijd dat ze 20 pagina’s later ter zake komen, kunnen ze het niet in een verhaal van vier pagina’s krijgen, wat je Marvel-editor je net heeft gegeven. Oke? En je zegt, ik kan dat niet in vier pagina’s doen. Dan heb je de baan niet. Maar ik kan het in vier pagina’s doen. Geef me twee pagina’s. Ik zal dat verhaal erin krijgen.”

“Het ergste dat je kunt doen, is naar andermans geschriften kijken”, zei Hama. “Ga naar buiten en praat met echte mensen en doe interessante dingen.”

Hama herinnerde zich dat hij met een vriend in een metro in New York zat Ed Davis, een oorlogsveteraan in Vietnam, toen een groep mannen hem lastig viel omdat hij vreemde kleding droeg. Hama zag Davis’ handbeweging. Iets stuiterde tegen een van de kisten van de mannen en draaide rond op de vloer van de metro. Het was een kogel. Davis keek naar hen op en zei: “de volgende komt veel sneller naar je toe.”

“Ik heb dat in een Wolverine-verhaal geschreven”, zei Hama (het personage John Wraith was gebaseerd op Davis). Decennia later keek Hama mee gerechtvaardigd toen Raylan Givens een kogel naar de borst van een ander personage schoot en zei: “de volgende komt veel sneller op je af.” Hama noemde dat een voorbeeld van een schrijver die zich liet inspireren door fictie in plaats van uit het echte leven – wat het tegenovergestelde is van Hama’s advies. ‘Natuurlijk betekent het dat je veel onbetrouwbare vrienden hebt… als je geen onbetrouwbare vrienden hebt, heb je geen goede verhalen.

‘Ja,’ zei Chu met een uitgestreken gezicht. “Dus ik was met een stel accountants.”

Hoe dan ook, Chu zette door en bouwde haar vaardigheden op “tot het punt waarop ik verhalen kan vertellen die op Larry lijken, maar helaas zonder alle coole vrienden.” Chu vergeleek haar schrijfproces met marathonlopen. Ze begon klein en maakte langzaam maar zeker kilometers.

Hama ging naar een middelbare school voor de kunsten en kreeg te horen van zijn leraar, de legendarische DC-striptekenaar Bernie Krigstein dat hij, voordat hij een goede tekening maakte, “500.000 echt waardeloze tekeningen” moest schetsen. “De magie gebeurt op de dag dat het stopt met zuigen,” zei Hama.

Het panel stelde zich vervolgens open voor vragen.

Op de vraag hoe hij zijn verhalen gefocust houdt zonder een overzicht, zei Hama dat hij vertrouwt op retconning, teruggaan en eerdere pagina’s repareren zodra men weet waar ze toe leiden.

‘Maak niet de fout te denken dat jij de baas bent over het verhaal,’ zei Chu, de personages zouden dat ook moeten zijn.

Hama noemde Snake Eyes een uitdagend personage, met name zijn relatie met Storm Shadow, en noemde het een “zeer delicaat en moeilijk” tegenwicht.

Chu is recent Rick en Morty Duin parodie was een uitdaging. Nadat ze over het project was verteld, vroeg ze zich af: “welke is Rick en welke is Morty?” Hoewel ze zich onder druk voelde om te schrijven voor een ‘belangrijke franchise’, is Chu erg trots op het eindproduct.

Alvorens één woord te schrijven, moet Hama alles weten wat er te weten valt over een personage. Chu moet uitzoeken wat het personage drijft, wat moeilijk kan zijn. Ze legde uit hoe, door haar eerst te schrijven Wonder Woman verhaal, had ze moeite met de hoofdpersoon, een angstaanjagend vooruitzicht, want als “je Wonder Woman verknalt, ben je dood.” Haar remedie was om te schrijven over een gevechtspiloot die Wonder Woman ontmoet, omdat ze gemakkelijker in het hoofd van een sterveling kon komen.

Een andere fan vroeg zich af hoe de schrijvers een burn-out voorkomen. “Ik speel vijf uur gitaar”, zei Hama. “Ik speel geen gitaar,” zei Chu, “maar ik speel Pokémon Go.”

Gevraagd naar haar favoriete soort koffie, noemde Chu Doodswens, en noemde ze ‘stripfanaten’.

“Het is sterke koffie, het zal je door dat script heen helpen.”

De laatste vraag was of een van beide schrijvers onderwerpen had die ze niet zouden aanpakken.

“Als het een uitdaging is, zal ik het schrijven,” zei Chu.

“Zelfs ik heb mijn beperkingen”, zei Hama. Op een conventie in Montreal vroeg een fan hem om Wolverine te tekenen die ‘een obscene act’ opvoerde met Snake Eyes, waarbij hij $500 in contanten bood. Hama zei nee. De fan bood $ 1.000. Hij zei weer nee.

‘Dat zou ik gedaan hebben,’ zei Chu.

Heb je een van onze eerdere C2E2 ’21-verslagen gemist? Vind het hier allemaal!

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Wildeboeken.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart