Wie heeft Krypton vermoord?: een verzameling mogelijke planetaire daders

De planeet Krypton, het juweel van de beschaving in de hele kosmos. Thuiswereld van onze grootste held. En gedoemd, vanaf het allereerste paneel van het allereerste Superman-verhaal in Actiestrips #1. Begin deze week verkennen Robert Venditti en Michael Avon Oeming deze kardinale tragedie voor het DC-universum in Wereld van Krypton—een verhaal dat het ware verhaal van de ondergang van de planeet belooft. Maar hoeveel weten we echt over de vernietiging van Krypton? En belangrijker nog: wie kunnen we aanspreken? Vooruitlopend op het laatste account van Venditti en Oeming, hebben we een paar boosdoeners in gedachten.

De Kryptoniaanse Wetenschapsraad

De eerste keer dat we Krypton in de strips zien, is hij aan het exploderen terwijl de raket van baby Kal-El door de ruimte raast naar de relatieve veiligheid van de aarde. Toch zou het bekende verhaal van de Kryptonian Science Council die Jor-Els onheilspellende bericht over het lot van Krypton weerlegt, pas in 1945, zeven jaar na de ondergang van de planeet, deel uitmaken van het verhaal van Superman. Actiestrips #1. Misschien nog verrassender is dat dit essentiële onderdeel van Superman’s verhaal niet is gemaakt door Superman-makers Jerry Siegel en Joe Shuster, maar door Batmans mede-bedenker, Bill Finger, met kunstenaar Wayne Boring.

De Science Council, die in wezen het bestuursorgaan van Krypton was, was misschien niet direct verantwoordelijk voor de vernietiging van de planeet, zoals Jor-El bevestigde aan de steeds onstabielere kern van de planeet. Maar in hun onwil om een ​​moeilijke waarheid te accepteren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, negeerde de Raad Jor-El’s waarschuwingen over het lot van de planeet en veroordeelde de mensen zonder een levensreddend ontsnappingsplan te bedenken of zelfs maar goed te keuren. Het is maar goed dat zoiets hier op aarde nooit zal gebeuren!

Eradicator

Noem snel de vier figuren die de rol van Superman op zich namen nadat het origineel omkwam in zijn gevecht met Doomsday. Er was Superboy, naar verluidt een kloon van Superman. Die is makkelijk. Steel, een ingenieur in een krachtpak met een grote hamer. Oke. Cyborg Superman, die eigenlijk Hank Henshaw was, een Superman-hatende schurk die Coast City vernietigt. Zeker wel. En dan was er The Eradicator, die was… Superman met een geel vizier? Van alle toekomstige opvolgers van Superman blijft Eradicator de meest raadselachtige, maar hij is er een met een geschiedenis die ver in het verleden van Krypton gaat.

We maken voor het eerst kennis met de Eradicator in 1989’s “Memories of Krypton’s Past” uit Actiestrips Jaarlijks #2. In dit verhaal leren we dat de xenofobe wetenschapper Kem-L 200.000 jaar geleden de Eradicator ontwikkelde om verdunning van de Krypton-cultuur te voorkomen door de Kryptoniaanse fysiologie te veranderen, zodat ze zouden sterven als ze te ver van de planeet zouden afdwalen. Voorafgaand aan de geboorte van zijn zoon behandelde Jor-El zichzelf zodat zijn zoon dit defect niet zou erven. Maar met dit in gedachten is het misschien begrijpelijk dat de Wetenschapsraad niet bereid was een planetaire evacuatie te overwegen, omdat hun mensen hoe dan ook gedoemd zouden zijn.

Brainiac

Brainiac is een sterke kanshebber voor de op één na bekendste schurk van Superman en is altijd nauw verbonden geweest met Krypton. Vanaf zijn eerste optreden in 1958 Actiestrips #242, is Brainiac verantwoordelijk gehouden voor de miniaturisering en ontvoering van de Kryptoniaanse stad Kandor. Maar in bewerkingen van Kryptons verleden is de legende van Brainiac gegroeid, toen het idee ontstond om een ​​vijandelijke Superman te laten vechten die verantwoordelijk was voor zijn eigen tragische afkomst. En met zijn reeds bestaande relatie met de verrukkelijke Krypton, was het Brainiac die het beste bij die rekening van Superman’s schurkengalerij paste.

In Superman: de animatieserie, Brainiac werd opnieuw voorgesteld als Jor-El’s eigen computer, die verstand had gekregen en zijn ontsnappingsplannen voor Krypton in diskrediet had gebracht, zodat het zijn eigen doelen kon nastreven. In de Smallville De tv-serie Brainiac is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de vernietiging van Krypton, hoewel de oorlogsinspanningen van generaal Zod en de mijnactiviteiten van Jor-El’s broer, Zor-El, evenzeer de schuld kunnen zijn. Op Krypton, het is gebleken dat het nemen van Kandor van Krypton 200 jaar voor het einde van de wereld de kern van de planeet destabiliseerde om mee te beginnen. En in de videogame onrecht 2 en de animatiefilm Superman: ongebonden, vernietigt Brainiac Krypton regelrecht zelf nadat hij Kandor heeft ontvoerd – net zoals hij heeft geprobeerd te doen tijdens zijn vele invallen op aarde.

Korps Groene Lantaarn

Laten we dus even kijken naar het hele uitgangspunt van het Green Lantern Corps. Miljarden jaren geleden benoemde een collectief van Maltusianen zichzelf tot Guardians of the Universe en creëerden de Green Lanterns om al het leven in het universum te redden van gevaar. Zou zoiets als de vernietiging van een van de meest beschaafde planeten van het universum niet in aanmerking komen voor zoiets? Wie had er precies dienst toen dit gebeurde? In 1972 Superman #257, het antwoord lijkt Tomar-Re te zijn, de vogelachtige Xudarian beschermer van Sector 2813, onze eigen kosmische buurman.

Toevallig was Tomar-Re op de dag van de vernietiging van Krypton onderweg om de planeet te redden met een lading Stellarium die de kern van de planeet zou stabiliseren. Maar voordat hij daar kon komen, werd hij arbeidsongeschikt door een zonnevlam en miste hij zijn raam om de planeet te redden – een mislukking die hem de rest van zijn carrière zou achtervolgen. Maar kunnen we Tomar echt de schuld geven, of hebben de Guardians zelf schuld? In Onrecht: jaar twee, we leren dat Jor-El niet alleen een beroep deed op de Science Council, maar ook op de Guardians of the Universe. De Guardians onthulden aan Jor-El dat ze al wisten van Kryptons naderend onheil en ervoor hadden gekozen niet in te grijpen. Volgens hen was de vernietiging van Krypton een kwestie van het lot en niet te omzeilen.

De cirkel

Toen Brian Michael Bendis in 2018 de Superman-lijn overnam, begon hij met het lenen van een concept dat televisie en games al op Brainiac hadden geplaatst: de vernietiging van Krypton een gezicht geven. Maar in plaats van gebruik te maken van een gevestigde schurk, creëerde Bendis voor dit doel een nieuwe in de vorm van Rogol Zaar, een planeet-dodende moloch die vastbesloten is om alle Kryptonians uit te roeien. Nadat ze op aarde zijn aangekomen om Kandor te vernietigen, onderzoeken Superman en Supergirl de waarheid achter de oorsprong van Rogol Zaar en ontdekken dat hij een agent van de Cirkel is: een intergalactische Illuminati bestaande uit de machtigste en invloedrijkste figuren in de kosmos om het politieke landschap van de universum. Rogol Zaar was een biotechnologische creatie die door de Circle werd gebruikt om te voorkomen dat agressieve, oorlogszuchtige planeten massale vernietiging van het universum zouden veroorzaken voordat ze de kans kregen om dit te doen.

Als dat problematisch voor je klinkt, goed, dat zou het ook moeten zijn. Tot Superman’s afgrijzen hoort hij dat Rogol Zaar’s maker niemand minder was dan Kryptons eigen vertegenwoordiger op de Cirkel, zijn vader Jor-El. Natuurlijk duurde het niet lang voordat de leden van de Cirkel Rogol Zaar op elkaar begonnen op te draaien om hun eigen invloed te vergroten, zoals de kristalheldere keizerin Gandelo ontdekte door Supergirl te hebben gedaan in Supermeisje #29.

Wanhoop van het eindeloze

Misschien wel de meest interessante zaak kan worden ingediend tegen een van de oudste kosmische entiteiten in het universum, miljarden jaren voordat Kryptonians zelfs maar bestonden. Lezers van Neil Gaiman’s De zandman zijn goed bekend met de Endless, een oude familie van broers en zussen die elk enkele van de essentiële, universele componenten van het leven vertegenwoordigen; de goden voorbij zelfs goden: Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair en Delirium (voorheen Delight). Chronologisch, een van de vroegste verhalen in De zandman cyclus is een verhaal in 2003 Eindeloze nachten, in een grote kosmische bal die wordt bijgewoond door de familie en een collectief van jonge sterren, en de spirituele entiteiten die hen vertegenwoordigen. Op het feest kan men zien dat Despair of the Endless een gesprek aangaat met Rao, de zonnegod die op een dag geestelijk en fotonisch over Krypton zal heersen. Het is daar dat Despair haar voorstelt aan Rao om met haar samen te spannen over het meest voortreffelijke experiment in verdriet.

Denk er eens over na, Rao,’ stelt ze voor. “Zou het brengen van leven op een planeet die inherent onstabiel is, niet bijdragen aan de schoonheid van het leven? Als het op enig moment zou kunnen ontploffen… echt, het zou alleen maar zijn… perfect mooi, een perfect kunstwerk, als één enkele levensvorm ontsnapte. Om te herinneren, te rouwen, te wanhopen.”

En zo sprekend, spanden de oude goden samen om Krypton in zijn eigen schepping te verdoemen, allemaal om de geboorte van het meest ellendige schepsel te dienen dat ooit is bedacht. En toch, in weerwil van Despair, zou dat schepsel de grootste hoop worden die het universum ooit zou kennen.

Hoe het ook zij, er zullen zeker nieuwe feiten naar boven komen in deze laatste verkenning van Kryptons laatste dagen. Wereld van Krypton #1 ligt nu in de schappen, met nieuw bewijs om te presenteren. Laat de 83 jaar durende proef maar doorgaan!

World of Krypton #1 van Robert Venditti, Michael Avon Oeming en Nick Filardi is nu verkrijgbaar in print en als digitaal stripboek.

Alex Jaffe is de auteur van onze maandelijkse column “Ask the Question” en schrijft over tv, films, strips en superheldengeschiedenis voor DCComics.com. Volg hem op Twitter op @AlexJaffe en vind hem in de DC-gemeenschap als HubCityQuestion.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Wildeboeken.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart